Användning
I Indonesien anser man allmänt att nästan alla sjukdomar kan botas med jamu. Det finns olika typer av jamu för att bekämpa olika slags sjukdomar. I princip finns det två typer av jamu, den första är jamu för att upprätthålla fysisk kondition och hälsa, lokalt populära är Galian Singset (för att hålla kvinnors kroppar fasta och slanka) och Sehat Lelaki (för mäns fysiska hälsa). Den andra är jamu för att bota olika typer av sjukdomar.


Utöver dessa finns särskild jamu som skapats för att upprätthålla en kärleksfull harmoni inom familjen. Populära produkter för detta är bland annat Sari Rapet, för att hålla kvinnor sexuella organ i gott skick, och för män är motsvarande produkt Kuat Lekaki (stark man). Javaneserna tar också god hand om gravida kvinnor under före och efter havandeskapet genom särskilt tillverkad jamu för detta. Det finns också jamu för spädbarn.


Jamu och kosmetika

Idag är vissa hemligheter från Karatonkulturen (palatskulturen) om hur man kan göra för att alltid hålla kroppen i perfekt skick "Ngadi Sarira" känd av många kvinnor utanför palatsets väggar. Denna Jamu används allmänt för att ge en inre skönhet, genom en god fysisk hälsa. Jamu var inte öppet tillgängligt förrän på 1930-talet då hemliga recept började läcka ut från palatsen.

Några av produkterna konsumeras genom att de äts, till exempel Kepel (en brun frukt av ett hönsäggs storlek), som är en naturlig deodorant. Genom att äta den påverkas kroppslukten, till och med urinen får doftar av denna frukt.
Jambu Mawar (en typ av rosenäpple, mawar betyder rosblomma) ger en fräsch andedräkt. Viss kosmetika är för extern applicering såsom bedak dingin (kylpulver) och lulur (skrubbpulver).


Hudvård

För ansiktsvård appliceras bedak dingin (kylpulver). Det är tillverkat av behandlat ris med särskilda ingredienser, såsom pandanus, kenanga blomma etc. För andra delar av kroppen appliceras lulur, populärt kallad Mandi lulur (lulur bad).

Lulur är också gjort av behandlat ris, pandanus, vissa blad av kemuning (med gul färg) och vissa läkemedelsrötter. Lulur stimulerar kroppen att stöta bort döda celler, ersätta dem med nya,
stimulera blodcirkulationen, göra huden
smidig och samtidigt parfymera den.


Skönhetsvård

Håret är viktigt för de flesta kvinnor och helst vill man att det ska vara tjockt och skinande med färg och stil. För naturlig schamponering, används askan från risstjälkar för att tvätta håret Efter att ha sköljts med vatten, appliceras kokosmjölk, jeruk purut (en typ av citrusfrukt som luktar lime) och pandanusblad. Detta fungerar som ett balsam som ävne förhindrar mjäll. Håret sköljs sedan med vatten igen och torkas samt sprays med med ratus doft. (Ratus görs bland annat på kryddor, rötter och honung).
Slutligen appliceras en hårolja som heter cemceman och som består av kokosolja med pandanus, kenanga blomma, jeruk purut etc.


Ångkokning kroppen

Ånga från flera kokta örter appliceras för att säkerställa kroppens fräschör och kvinnans organ. Detta ångande tar cirka en halv timme.
Adress & Kontakt

Mercari AB
Box 40
SE-524 21 Herrljunga

Telefon: +46 513 720 20
Telefax: +46 513 720 70

info@mercari.se
www.mercari.se
”Sättet att leva är präglat av den kungliga kulturen, vilket innebär att det är av yttersta vikt att hålla kroppen i perfetk skick med hälso och skönhetsbehandlingar”.
© Mercari AB 2008 All rights reserved. | Box 40 SE-524 21 Herrljunga | Telefon: +46 513 720 20 Telefax: +46 513 720 70 | info@mercari.se